Recepten voor op de plank
Met deze plank wordt het bij je thuis echt mateloos gezellig! Je kunt zelf de lekkerste hapjes bereiden en daarmee echt de show gaan stelen. Een combinatie van warme en koude hapjes. Een lust voor het oog door diversiteit en kleurenpallet! Wij hebben hier gekozen voor diverse keukens en de hapjes zijn eenvoudig te maken maar super lekker. Het mooie is dat je alles van te voren kunt voorbereiden zodat je in een handomdraai de plank gevuld hebt! Een goede voorbereiding is het halve werk en zeker gezellig omdat je dan niet langer in de keuken hoeft te staan. Heerlijk met een wijntje of een biertje erbij en de middag of avond kan niet meer stuk.

Gevulde eieren doen de meeste mensen denken aan vroeger. Maar hoe retro dit gerechtje ook is, het is weer helemaal in en altijd onverminderd lekker! Het mooie is dat het zeer makkelijk te maken is en er ook super leuk en smakelijk uitziet.
Je kunt de eieren al van te voren bereiden, afgedekt in de koelkast blijven ze 2 tot 3 dagen goed.
Houd je van pittig, voeg dan een tl sambal toe aan de vulling en vervang de paprikapoeder door cayennepeper. Waarschuw wel even de gasten voordat ze een pittige variant pakken!
Benodigdheden voor 8 stuks:
- 4 middelgrote eieren
- 2 el mayonaise
- 1 tl kerriepoeder
- ½ el dijonmosterd
- ¼ bakje bieslook
- Paprikapoeder
- spuitzak
Bereidingswijze:
Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de eieren in 8 min. hard. Laat de eieren “schrikken” onder koud stromend water. Pel en halveer ze in de lengte. Haal met een theelepel het eigeel uit het eiwit.
Prak of pureer het eigeel in een kom met een vork en meng de mayonaise, kerriepoeder, mosterd, peper en eventueel zout tot een glad mengsel. Voor een pittige variant voeg je een theelepel sambal toe aan het mengsel.
Schep het mengsel in de spuitzak en vul er de eihelften mee. Bestrooi het geheel met bieslook en met het paprikapoeder.
Bereidingstip:
Voor dit recept wil je de eidooier natuurlijk mooi in het midden hebben. Roer hiervoor voorzichtig met je lepel in de pan met het kokende water als je de eieren erin doet. Als de eieren helemaal klaar zijn kun je een klein stukje van de onderkant afsnijden zodat ze mooi op de plank blijven liggen.
Dit populaire hapje mag niet ontbreken op de borrelplank. Binnen een aantal minuten gemaakt en zooo lekker! Je kunt deze wraps van tevoren maken en bewaren in huishoudfolie in de koelkast. Goddelijk en nog gezond ook!
Benodigdheden:
- 2 tortillawarps
- 4 plakken gerookte zalm
- 1 bakje Kruidenroomkaas
- 1 rode ui. In dunne ringetjes
- Rucola
Bereiding:
Smeer de tortilla in met de roomkaas (niet te zuinig) , beleg hem met rucola en leg hier de gerookte zalm boven op, en als laatste de rode ui. Rol de tortilla strak op en rol hem in huishoudfolie. Leg hem een half uurtje in de koelkast. Verwijder de folie en snij de wrap in gelijkmatige stukjes, een prikkertje erin en op de plank leggen. Makkelijk en heerlijk!
Variatie tip:
Je kunt er ook wat verse dille en een paar kappertjes aan toevoegen
Kip is hip. De lekkerste spiesjes maak je met kippendij. Dit is wat vetter dan kipfilet en daardoor wordt de saté malser. Met eigengemaakte satésaus worden ze nog lekkerder! Lekker als warm hapje op de plank. De saté kun je al van te voren klaarmaken en grillen dan hoef je ze voor het moment van serveren alleen nog even op te warmen!
Benodigdheden:
500 gr kippendijen, ontbeend
Voor de marinade:
- 50 milliliter arachideolie
- 150 milliliter ketjap manis
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- sap van 1 limoenen
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
- 10 gram bruine basterdsuiker
- versgemalen peper en zout
Voor de pindasaus:
- 1 pot Pindakaas
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 1 Conimex rode curry pasta
- 200ml kokosmelk
- 2 tl sambal
- Bruine suiker naar smaak
garnering
- 2 bosuitjes, fijngehakt
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- gedroogde gebakken uitjes
Extra nodig:
- Satéprikkers (van tevoren in water weken, dit voorkomt verbranding van de stokjes)
- barbecue of grillpan
Bereiding:
Snijd de kippendij in blokjes.
Marinade:
Meng de olie en de ketjap in een kom. Voeg gesnipperde rode chilipeper toe ( mag met zaadjes voor extra pit) met limoensap, sjalotten, knoflook, gember, suiker, peper en zout en roer alles goed door elkaar. Leg de kipblokjes in de marinade. Dek de kom af met aluminiumfolie en zet hem minimaal 1 uur in de koelkast.
Voor de saus:
Maak ondertussen de pindasaus. Doe olie in een steelpannetje, fruit de ui hierin. Voeg de pindakaas, rode curry pasta, sambal en kokosmelk toe. Goed blijven roeren tot het mooie stevige pindasaus is. Op smaak maken met suiker!
De saté roosteren:
Haal de kipblokjes uit de koeling en laat ze circa 30 minuten op kamertemperatuur komen. Rijg ze aan houten satéprikkers, 3-4 blokjes per prikker. Rooster de saté op halfhoog vuur in een grillpan of op de barbecue. Draai de stokjes regelmatig om zodat het vlees aan alle kanten mooi bruin wordt.
Schep de heerlijk warme pindasaus over de saté. Garneer eventueel met fijngehakte bosuitjes, koriander en gedroogde gebakken uitjes.
Dit heerlijke recept is een feestje op de plank. Wij maken dit recept al jaren op deze manier en iedereen eet zijn vingers erbij op! Je kunt de tonijnsalade van te voren maken en 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Voor de plank leg je ze op een bedje van Romain sla, maar de salade is ook heerlijk op een vers stokbroodje. Nog lekker warm uit de oven! Dat wordt smikkelen!
Benodigdheden voor ongeveer 8 stuks:
- 2 blikjes tonijn in olijfolie
- 4 el mayonaise
- 1 ui, gesnipperd
- 6 augurkjes zoetzuur, gesnipperd
- 2 el zilveruitjes
- 1 el kappertjes
- 1 tl mosterd (lekker pittige Dijon)
- 1 el fijngehakte peterselie
- ½ sjalotje
- 1 tl gedroogde dragon.
- Peper/zout
Bereidingswijze:
Laat de tonijn uitlekken. Doe de uitgelekte tonijn in een kom. Snipper de ui en meng door de tonijn. Snij 2 augurken in kleine stukjes en meng ze door de tonijn. Voeg daarna zilveruitjes toe.
Voor de saus;
Hak de kappertjes, de peterselie en augurkjes. Snipper het sjalotje ook fijn. Doe alle ingrediënten in een hoge beker en voeg de mosterd, mayonaise en dragon toe. Meng dit alles met de staafmixer, dan krijg je de mooiste saus.
Voeg de saus bij het tonijnmengsel en breng het geheel op smaak met verse peper en zout. Leg de overheerlijke salade op een blaadje Romain sla klaar voor op de smikkelplank!
Super lekkere combinatie waar je niet snel genoeg van krijgt! Een makkelijk receptje voor garnalen die je bakt op de BBQ of in de pan. Boordevol heerlijke smaken. Dit recept kun je van te voren al klaarmaken en opwarmen voor het op de plank gaat. Wij maken ze altijd lekker pittig maar je kunt ook kiezen voor een iets minder pittige variant. Gegarandeerd succes!
Benodigdheden:
Voor 8 spiesjes
Ingrediënten
- 250 gr gamba’s, schoongemaakt
- 5 teentjes knoflook
- 1 chilipeper
- 3 el olijfolie
- 1 limoen
- 1 snuf zout en peper
- Voor de dip:
- 3 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 1 el whisky
- 100 ml room
- 1 tl paprikapoeder
Bereiding:
Pers de teentjes knoflook boven een schaaltje. Pers hierin ook de limoen uit. Snij de chilipeper in stukjes. Meng hier doorheen de olijfolie en een snufje zout en peper. Doe de gamba’s in een kom en meng deze door de marinade. Dek dit af en laat minimaal 1 uur marineren.
Week ondertussen alvast de houten prikkers in water.
Rijg de garnalen aan de prikkers en grill ze gaar op de BBQ of grillpan, of bak ze even in de wok, slechts een paar minuten totdat de gamba’s mooi roze zijn.
Voor de Cocktailsaus:
Meng de mayonaise, de ketchup, whisky en room tot een glad sausje. Maak ze op smaak met de paprika poeder. Voor een pittige variant voeg je een snufje cayennepeper toe.
Leg de spiesjes op de borrelplank en serveer de saus apart.
Wat is het toch een heerlijke keuken! In Mexico weten ze wel wat lekker is! Dit recept is van te voren te maken en is nog lekkerder met een homemade Mexicaanse salsa! Het zijn wel gehaktballetjes met pit want peper speelt een centrale rol in de Mexicaanse keuken. Kortom , je waant je even in Mexico!
Benodigdheden:
- Voor 12 gehaktballetjes
- 500 gr rundergehakt 2 lente uitjes
- 1 ei
- Bakje koriander
- 2 el paneermeel
- 2 el worcestersaus
- 2 el jalapenos pepers, gesneden
- 150 gr cheddar cheese plakjes
- Bloem
- Olie om in te bakken
Bereiding:
Klop het ei los. Snijd de knoflook, pepertjes, lente-ui en koriander fijn. Snij de cheddar cheese in kleine blokjes. Doe het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten toe, behalve de kaas. Kneed goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 12 porties met in het midden de kaas zodat deze er tijdens het bakken niet uit kan lopen.j Vorm er met vochtige handen balletjes van. Druk ze een beetje plat en rol ze door de bloem voor een knapperige buitenkant.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. Laat de balletjes op laag vuur in ca. 10 min. gaar worden. Schep regelmatig om.
Garneer de balletjes met wat koriander!
Tip: serveer met Mexicaanse salsa maar kan natuurlijk ook gewoon met ketchup!
Mexicaanse salsa:
- 3 tomaten in stukjes gesneden (zonder het vruchtvlees)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper fijngehakt
- handje koriander fijngehakt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- 1/2 limoensap en rasp
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding:
Alle ingrediënten fijn snijden en mengen tot een overheerlijke Mexicaanse tomatensalsa!
Uiteraard horen kaasjes ook thuis op de borrelplank! Je kunt hier eindeloos mee variëren. We hebben hier gekozen voor Franse kaas maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor Italiaanse kaas. Het leuke is om ze te presenteren met wat elite haver, druiven en een honingmosterd dip (zelfgemaakt, zeer eenvoudig en erg lekker)
Benodigdheden:
- Stukje roquefort
- Stukje brie
- Stukje Chaumes
- Trosje druiven
- Zakje elite haver
Voor de honingmosterd dip:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 1 mespuntje zout
- 1 mespuntje peper
Bereiding:
Leg alle ingrediënten bij elkaar op de plank en serveer er de dip bij. Vijgebrood, toast of stokbrood is er heerlijk bij